Pagina's

maandag 9 september 2013

Ten Oorlog

Wie Noord-Frankrijk zegt zegt Vlaanderen, les Chti's, fors gebouwde mans- en vrouwmenschen 'goe en veel', gemoedelijkheid, weidse akkers, regen en noorderwinden, en sporen uit 'den oorlog'.
Bij het 'onkruidtrekken' op onze binnenkoer - iets wat ik in jaren niet meer had gedaan - trof ik dit weekend verschillende kogels tussen de uitgetrokken graswortels. Groter kaliber. Oorlogsmunitie.
Bovendien werd er in de bijgebouwen - naast de platgeslagen liktamenolvaten - nog andere 'recup' gebruikt om 't dees en 't geen wat op te lappen. Armere boertjes indertijd, wellicht. Honger doet het verstand werken. Armoede scherpt de geest. Zo konden we op een van de reparaties nog de inscripties 'warfingers' lezen en vond ik achter een zolderbalk zowaar een verroeste bajonet. Meer sporen uit de oorlog, al bij al niet al té verwonderlijk daar zich een paar honderd meter verder twee bunkers bevinden. Duitse uiteraard, deze regio was immers tijdens WOII bezet gebied en de Duitsers hadden twee redenen om hier in de regio bunkers te bouwen. Eén ze verwachtten de invasie hier in Noord-Frankrijk, en niet in Normandie - waar de oversteek van 't Kanaal het korst was, dus - en twee deze regio lag op de vlieglijn van de geallieerde bommenwerpers richting Duitsland.
'k Vermoed dus - maar 'k ga dat allemaal nog uitzoeken - dat de twee bunkercomplexjes voorzien waren van allerlei luchtafweergeschut en dat onze hoeve indertijd Duitse soldaten heeft gelogeerd. Onze buurman - en mens van in de 80 die het normaal zou moeten weten - vertelde me dat die bunkers 'heel oud waren, van 14-18!' en dat hij nog had gehoord van een andere vriend 'die met z'n eigen ogen had gezien hoe soldaten elkaar met de bajonet te lijf gingen in de velden achter ons'.
'k Heb maar niet verder gepolst. In de eerste wereldoorlog werden er immers nog geen betonnen bunkers gebouwd van dat type - en al zeker niet hier - daar er nog nauwelijks vliegtuigen waren - jachtbommenwerpers zijn een Duitse uitvinding én dat bajonetgevechten typisch waren voor de éérste wereldoorlog...
'k Vrees dat buurman de twee oorlogen grondig door elkaar slaat, een beetje.
'k Zal m'n mosterd elders moeten halen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten