Pagina's

zondag 30 oktober 2011

Camenbert Vulcanisé

Wat denken jullie van een soort nieuwe rubriek in deze blog? Ons mentaal welzijn verzorgen is immers één zaak, wat om handen hebben een tweede - daar dient Yak-Proof voor - maar een en ander in de buik hebben is toch een geneugte waar we in Frankrijkland moeilijk om heen kunnen, niet? De Fransen hebben een enorme diversiteit op knabbelgebied, een cliché dat zo oud is als 't Centraal Massief maar zo waar als de waardeloosheid van de Franse rockmuziek, maar dit geheel terzijde.
Zoveel geologische en geomorfologische variatie in één land, zoveel 'terroirs' - van de ruigheid van de Pyreneeën over de vochtige zachtheid van Bretagne tot de goudgele akkers van 'Le Nord' - zoveel streken met een eigen entiteit, zoveel lokale cultuurverschillen, zoveel nuances op culinair gebied. De rijkdom van de Franse keuken is de logica zelve. Daarom ga ik dus af en toe eens een onnozelheidje neerkrabbelen dat je in een wip kan klaarmaken en je echt eens moet proberen.

Het gerecht van de dag dus: 'Camenbert Vulcanisé' aka gevulkaniseerde Camenbert.
Nodig: een niet gepasteuriseerde Camenbert, een oven of kampvuur en een 'baguette' alias 'Frans bruut'. Het merk maakt geen knijt uit, zolang hij maar uit Normandië komt en niet gepasteuriseerd is. Mijn voorkeur? Die van Isigny uiteraard, zonder nadenken.
To do: haal de kaas uit z'n verpakking, verwijder z'n inpakpapier, steek hem terug in z'n houten kribbeke, rol het geheel - 'het geheel', heb ik gezegd - in alufolie en steek hem tussen de sintels of in de oven. Als hij begint te sissen, te roken en te stinken is hij gaar en haal je'm uit z'n warme omgeving. Verwijder z'n cocon, dompel er schaamteloos een stuk brood in en vlam het geheel in je mond - oppassen want een gesmolten Camenbert is gloeiend heet. Geen slecht idee dus om eerst wat te blazen of tenminste de Flamazine bij de hand te houden. You'll see, na tien minuten blijft er van je kaas geen kruimel meer over. Snel, stevig en onweerstaanbaar!
Dranktip: appelcider, évidemment. En daarna een Calva'ke of twee.
Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten