Pagina's

zaterdag 15 november 2014

GTC Kumba - Yabassi

20 september 2000. Yabassi. 65km.
End of the road. We zitten waar we wilden zitten.
't Was waar wat de ouderen ons vertelden. Ga meer naar 't zuiden zeiden ze. Vergeet Nigeria, vergeet de grootschalige kaalkap, de branden, de bush-meat, het gevaar om in de pot te belanden. Wip de grens over, je merkt het wel.
Ze hebben niet overdreven. Dit is waanzinnig.
37 dagen onderweg om hier in het gebied rond Yabassi te geraken. Meer dan 7000km in de vleugels, over West-Europa, Noord-Afrika, dwars door de Sahara, de Sahel en de savannes van Midden-Afrika - je staat er niet bij stil als je 't niet met je eigen ogen hebt gezien. Of gelezen.
Het lijkt me de moeite waard, dit gebied. Duizenden vierkante kilometer primair, secundair en tertiair regenwoud. Bovendien is de hele regio één grote mikmak van Nationale Parken en Protected Areas, ongelooflijk. Als ik hier niet in de anonimiteit kan verdwijnen terwijl m'n pennen ruien kan het nergens.
Het kader is bovendien overweldigend. Deze hete oksel van Afrika is immers een van de meest imposante vulkanische gebieden ter wereld, en op een paar dorpen na nauwelijks bewoond. Juist wat ik nodig heb. Hete bergen, vochtige jungle en geen miserie rond m'n bakkes.
End of the road, dus. Vanaf nu gaan we zes maanden undercover.
Tot volgend jaar. We komen elkaar nog wel tegen - ergens tussen Cameroun en Zweden, in Falsterbo of boven Organbidexka...

Greetings from Cameroon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten