Pagina's

woensdag 12 november 2014

GTC Nsukka - Aplapum

17 september 2000. Aplapum. 139km.
Prachtige dag vandaag, rustig cruisend over de landbouwrijke vlakte van de Cross River, liftend van cumulus naar cumulus, de bergen van Cameroun tegemoet.
't Valt op dat er meer en meer volk op de baan is. Niet alleen Zweden, Noren, Duitsers, Nederlanders en dat soort dingen, maar ook meer en meer Finnen, Letten, Polen en een eenzame Bulgaar.
Ze hebben er ook een trot opzitten. Dwars door Oekraine, langs de westzijde van de Zwarte Zee, over de Zee van Marmara, via Rhodos de Middellandse Zee over, dwars door Egypte en Tchaad en vervolgens Nigeria binnen. Respect. En wij maar klagen wanneer we twintig kilometer over open water moeten. Die gasten hebben er minstens 200km opzitten. Wij Wespendieven zijn onvoorstelbaar, toch. Vraag maar na op de telposten. Als we echt willen trekken dan trekken we. Ongeacht de wolken, ongeacht het licht, ongeacht de wind, ongeacht de neerslag. Alleen Visarenden doen beter.
Bijzonder eigenlijk de Finnen hier te vinden. Niet eens driehonderd kilometer - de Botnische Golf - scheidt de Zweedse van de Finse populaties, en toch nemen we totaal verschillende wegen om op dezelfde bestemming te komen. De afstand is dezelfde, 7000 kilometer. Wij langs de Spaanse zijde van de Middellandse Zee, zij langs de Turkse. Sommigen, vaak juvenielen, Zweedse én Finse, reizen zelfs samen over Italie, Sicilie, Malta en Tunesie.
Evolutie is een merkwaardig proces.
De vraag die ik me echter stel is: waren onze voorouders Afrikaans en hebben ze de noordelijker gebieden 'per toeval' ontdekt, of zijn wij van oorsprong Euraziaten?
Moet ik me toch eens in verdiepen.
Binnen een paar dagen, in Resort Cameroun.

Jungle fever (3).

Zandbanken in de Cross River.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten