Pagina's

dinsdag 4 november 2014

GTC Marna (Niger) - Parc W (Bénin)

11 september 2000. Parc W. 150km.
Na de forse etappe van gisteren stond er vandaag slechts één letter op 't programma: 'W'.
De 'W' van 'Parc National W'.
Gewoon 'W'.
Spreek uit 'doeblevee'.
Geen tamtam, geen overbodige achtervoegsels, 'doeblevee'.
Doeblevee van 'wespen', misschien.
Doeblevee van 'winterkwartier', als je wil.
'W'.
Parc W is een grensoverschrijdend project tussen de landen Niger, Bénin en Burkina Faso. Eén miljoen hectare groot, UNESCO biosfeer, RAMSAR, de hele mikmak. Hoger kan je als stukje aarde niet scoren. Doeblevee is het grote lot.
Twee soorten vegetatie: boomsavanne en droog bos. Het reservaat is vooral bekend voor z'n grote zoogdieren - noem een typisch savannebeest en je vindt het hier aka Leeuwen, Olifanten, Giraffen, Luipaarden, Bosbokken, Aardvarkens, Torpedotermieten enzovoort, maar ook Lamantijnen, krokodillen en Nijlpaarden. Ook de avifauna scoort niet slecht - meer dan 350 vogelsoorten werden er gespot. Voor heel wat Europese trekvogels is Parc W Benidorm. Grasmussen, Boerenzwaluwen en Rietzangers brengen er hun wintervakantie door.
Je vindt ook Baobabs in W, in een ver en vredelievend verleden aangeplant als uitkijkpost - prima ochtenddrolbomen, trouwens.
Parc W is hét wegrestaurant waar ik elk jaar naar uitkijk. Je zit er goed, er is nooit veel volk - de meeste Wespendieven overwinteren meer westwaarts, er zijn geen Engelsen en je kan niet geloven hoe lekker je er smikkelt, hoe goed het voelt om na meer dan 5000km opnieuw lekkere vettige wespenraat te kunnen verzwelgen.
Goe en veel.
Heel anders dan die Zweedse 'wusp' light-troep.
Parc W. Let op de kudde olifanten rechtsachter onder het midden bovenaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten