Pagina's

woensdag 15 oktober 2014

GTC Aguilar de la Frontera - Tarifa

28 augustus 2000. Tarifa. 166km. 
Korte etappe vandaag. Dwars door de 'Ronda corridor', die de Sierra de Grazalema scheidt van de Sierra de Ronda, naar het met windmolens bezaaide heuvelachtige achterland van Tarifa.
Tarifa is waar het allemaal om te doen is, het convergentiepunt van alle subcorridors die samen de massieve west-Paleartictische migratiecorridor vormen. In de zone Tarifa-Gibraltar komt alles samen. Wat de Kennedytunnel is voor het Vlaamse verkeer is Tarifa voor ons. Iedere west-Europese lange-afstands-zwever die de lange en moeilijke oversteek van de Middellandse Zee wil vermijden heeft een kans op drie om hier te passeren. Ofwel kiezen ze voor de Bosporus, ofwel voor Italie-Malta, ofwel voor Spanje.
De Noorse, Zweedse, Deense, Duitse en Franse Wespen gaan over Spanje, de Finse en Baltische over Italie, de Oost-Europese over de Bosporus. En de Russische broeders over Georgie, maar da's een ander verhaal.
Met elke kilometer die we vorderden kwam er bijgevolg meer volk op de proppen. Honderden soortgenoten, honderden Zwarte wouwen, honderden Witte en Zwarte Ooievaars, tientallen Dwergarenden en meerdere Slangen- en Visarenden, in een corridor van slechts enkele kilometer breed. Augustus is een drukke maand boven het Andalusische luchtruim. September is minstens even erg, met alle mogelijke Kiekendieven, Rode Wouwen, Aasgieren etc. Pas in de loop van oktober wordt het milder.
Dit fenomeen vindt elk najaar opnieuw plaats, reeds duizenden jaren aan een stuk. Tarifa is Pukkelpop, voor ons trekkers - een gigantisch evenement waar iedereen de neuzen in dezelfde richting heeft. Je moet het beleven om het te geloven. Het observeren van de grond is een zaak, er middenin zitten een ander.
Morgen - inshallah - steken we de grens met het Afrikaanse continent over.
Are you readyyyyyyyyy???!

De Ronda corridor. Op de horizon het massief van Tetouan in Marokko.

Ronda corridor, detail.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten