Pagina's

zaterdag 18 oktober 2014

GTC Taounza - Arfoud

31 augustus 2000. Arfoud. 233km.
Na onze luxeslaapplaats in 'Petite Suisse' gisteren stond er vandaag een etappe op de maan op het programma. Een geleidelijke overgang naar de woestijn is er immers niet, over een afstand van elke tientallen kilometers verandert het landschap dramatisch. 'Semi-aride' is hier een relatief begrip.
Onze eerste woestijnetappe voerde ons over het hoogplateau van Midelt en vervolgens in een goed genavigeerde zigzagkoers door de oostelijke Hoge Atlas, met de Ziz als rode draad. En een dosis gezond verstand.
De route volgde zowat het traject van de N13 autoweg van Azrou naar Errachidia - voor wie het ons zou willen nadoen - maar dan zonder te draaien in de bochten. En zonder om de tweehonderd meter te moeten toeteren om de geiten van de weg te jagen. 
De Ziz is reeds jaren een van m'n favoriete trekroutes. Trouwens, er is niet zoiets als 'dé route door de Atlas'. Mogelijkheden genoeg. Het enige wat telt is zo efficient mogelijk met je energie omgaan. Omwegen vermijden en optimaal gebruik maken van de alom aanwezige thermiek. Je merkt wel dat onze daggemiddelden - de zender op m'n rug, remember - ten zuiden van Gibraltar een stuk hoger zullen liggen dan ten noorden ervan. Die woestijn is hier niet voor niets.
Onze 'Ziz-corridor', dus. Deze waterloop heeft haar brongebied op de zuidflanken van de Jbel Ayachi, met z'n 3747m een van de hoogste bergen van Noord Afrika, en loopt dood een eind over de grens met Algerije. Ze stroomt door een van de mooiste berglandschappen van het continent. Fijngeschuurde zuidwest-noordoost georienteerde bergruggen, geboetseerd door wind en hoge temperatuur-schommelingen. En temidden dit maanlandschap de Ziz, die er op het jaarlijkse ritme van smeltende sneeuw in de bergen een snoer van leven trekt. Dit stukje Atlas is pure poëzie - kleurrijk, ongerept en ruig.  
Poëzie is eigenlijk het woord niet. Dit is geoporno. You know it when you see it. 
Morgen vliegen we verder de woestijn in. 
Minder Ziz, meer Algerije.

Hoogplateau van Midelt - rechtsachter Jbel Ayachi.
Hoge Atlas (1).



Hoge Atlas (2).

Hoge Atlas (3).
Ziz corridor (1).
Ziz corridor (2).

Ziz corridor (3).




Ziz corridor (4). Op de achtergrond het stuwmeer van Al-Hassan-Addakhil.
Ziz corridor (5). Ten zuiden van de Atlas. De paarse lijn is de virtuele snelweg.
Arfoud - Ziz corridor (6).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten