Pagina's

zaterdag 11 oktober 2014

GTC Tardets - Tardets

24 augustus. Tardets. Nog steeds.
Zoals verwacht stond er vanmorgen een snoeiharde zuidenwind. Volhard tegenwind dus.
In zo'n geval blijf je best laag, profiterend van elke beschutting die het terrein je bieden kan.
Behalve in Baskenland.
Je verspilt immers een hoop tijd, en dus energie, om enkele kilometers te winnen en wanneer je uiteindelijk de kamlijn over kan lukt dat gewoon niet.
Bij zware bergscheet is de passage over de Pyreneeën gesloten. 
Allemaal meegemaakt, allemaal geprobeerd zoals elke snotneus die niet luisteren wil naar goede raad. Er uren over doen om in het hogere bergland van Larrau te geraken, als een bezetene pompend met je vleugels, profiterend van de relatieve beschutting van de Col van Organbidexka proberen de kam van Iratzabaleta over te steken en geen centimeter vooruit komen. Vervolgens parallel aan de wind de oversteek boven de Col van Organbidexka proberen en opnieuw ter plaatse pompen in de wind. Opnieuw laveren en het boven de kam van Odeizugagna proberen, weer van dat. Dan Millagatse, weer van dat. Je probeert elke mogelijke passage. Je pompt jezelf letterlijk leeg, uren aan een stuk, om uiteindelijk totaal gedesillusioneerd terug te keren naar de beschutting van de vallei.
Allemaal meegemaakt. Ervaring is een harde leerschool.
'Proberen jullie 't maar' gaf ik dus vanmorgen als raad mee aan dat handvol die-hards dat zich klaar maakte om verder te trekken. 'En tot vanavond!' voegde ik eraan toe, goed wetende dat ze een paar uurtjes later hun eigen voornaam niet meer zouden kennen.
Patat erop, uiteraard. Meer dan zes uur later kwamen ze terug aangevlogen, totaal gedesorienteerd, en zo hard door elkaar geschud door de rukwinden dat het leek of ze net door het darmkanaal van een waterbuffel waren gepasseerd. En vervolgens vertrappeld door een kudde gnoes.
Ze zullen de komende dagen de prijs van hun stommiteit keihard betalen. Beter een dag rust nemen in plaats van ettelijke grammen brandstof te verbranden in een totaal nutteloze kamikaze-operatie. 
Ik verwed er veel op dat de wind morgenochtend zal zijn geluwd. Gebruik makend van thermiek kunnen we in een paar uurtjes de grens over zijn. Gratis en voor niks.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten