Pagina's

donderdag 16 oktober 2014

GTC Tarifa - Dar El Haite

29 augustus 2000. Dar El Haite (Marokko). 88km.
Afrika. Back again. Tegen alle verwachtingen in eigenlijk. Gisteravond en vanmorgen stond er immers een snoeiharde oost-zuidoostenwind waardoor we wijselijk bleven waar we waren - geen vogel die zin had naar de Canarische Eilanden te worden geblazen. Koppensnellers en dat soort dingen. De talloze kite-surfers waren blij met de omstandigheden, wij een stuk minder. 
Rond het middaguur nam de windsterkte echter af, voor de vele honderden vogels het startsein om aan de overtocht te beginnen. Bij minder oostenwind steken we doorgaans ter hoogte van Gibraltar over - de Middellandse Zee is er slechts 15km breed - maar een trekvogel heeft nu eenmaal nooit de keuze. Go with the flow. 
Tarifa dus, 17km in de vleugels - een stuk minder dan de oversteek in Falsterbo. We vlogen een paar honderd meter boven de golven, werden soms een eindje oostwaarts gedrukt waarna we onze koers hardnekking corrigeerden, sommigen - onervaren snotneuzen - maakten rechtsomkeer, en na een klein uurtje bereikten we de overzijde. Onderweg zagen we de klassieke dingen: Kuhls pijlstormvogels, Witflankdolfijnen, veer- en vissersboten, een paar cruiseschepen en de voltallige Belgische vloot. Alle twee schepen waren er. Haha.
Over land ging het pal zuidwaarts, naar de oostelijke uitlopers van het Rif-gebergte. Was ik blij dat de kustwacht dat doosje op m'n rug niet opmerkte, 't had me gegarandeerd een hoop miserie opgeleverd. En de klassieke vinger in m'n gat.
Niet dus, fast forward dan maar. Onder ons trokken kleine dorpjes, lapjes cultuurland met graan en citrusvruchten, bossen met Berber Thuya en wilde olijven voorbij. Eindplaats werd Dar El Haite, een klein bergdorpje een 50-tal kilomter ten zuidoosten van Tanger. 
Time Out. Morgen begint het echte werk.

Marokko, eindelijk.

Zicht op onze eerste slaapplaats. In de verte de westelijke Rif.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten